Op 20 februari is er rond kwart over acht in de ochtend een explosie in het pand van een Grieks restaurant aan de Christoffelstraat in Roermond. De explosie gaat gepaard met een harde knal. De deur wordt naar binnen geblazen en er komt rook vrij die via de trap omhoog gaat. De eigenaresse, die boven het restaurant woont, bevindt zich op dat moment niet in de nabijheid van de voordeur waardoor het vuurwerk, twee Cobra’s, via de brievenbus naar binnen is gegooid. Niemand raakt gewond, wel loopt het restaurant flinke schade op.
Onderzoek
Naar het veroorzaken van de explosie is uitvoerig onderzoek gedaan. De vrouw heeft uiteindelijk bekend dat ze het vuurwerk door de brievenbus heeft gegooid. Ze zou daarvoor geld krijgen. De mede-pleger wist wat er ging gebeuren, heeft samen met de vrouw de locatie verkend, heeft haar afgezet en kort daarna weer ontmoet en lijkt de organisator van het gebeuren.
Camerabeelden
Op camerabeelden uit de omgeving is te zien dat er om 08.11 uur vanuit de Munsterstraat een scooter aan komt rijden met daarop twee personen. De scooter rijdt een paar keer langs het restaurant op de Christoffelstraat en slaat vervolgens af naar de Pelserstraat waar de passagier afstapt en naar het restaurant loopt. Bij de voordeur verricht de passagier een handeling en loopt daarna de Schuitenberg in. Even later is een grote lichtflits achter deze persoon te zien. De politie doet onderzoek, naar de explosie zelf en naar de daders. Bij dat laatste onderzoek komen de twee verdachten in beeld.
Motief
Uit het onderzoek kwam niet naar voren welk motief de verdachten hadden om de explosie te veroorzaken. Er lijkt sprake te zijn van handelen in opdracht. De officier van justitie op zitting: “Toch is niet boven water gekomen wie de opdrachtgever is, als die er is. De 36-jarige verdachte suggereert dat hij het weet en dat hij zelfs bewijs daarvoor zou hebben. Hij gaf aan daarmee naar de politie te gaan, maar vervolgens doet hij dat niet. Daarmee laat hij de angst van het slachtoffer voortduren. Bij zo’n feit past een aanzienlijke gevangenisstraf.”
Angst en intimidatie
“Naast de directe gevaren die het oplevert gaat er een zeer dreigende werking uit van explosieven”, lichtte de officier van justitie verder toe. “Dat is precies wat er wordt beoogd door de plegers van dergelijke feiten. Zij zaaien angst en intimideren op deze manier anderen. Dat dit plaatsvindt in de eigen woning maakt het des te erger. De plek waar je je veilig zou moeten voelen is niet langer een veilige plek waar je rustig kunt slapen en een sociaal leven kunt leiden.”
De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.