ROERMOND - Samen met partners in de wijken en maatschappelijke organisaties gaat de gemeente Roermond met regelmaat in gesprek met wijkorganisaties over wat er in wijken speelt en waar behoefte aan is. De wijkorganisaties bestaan uit mensen die zich inzetten voor het verbeteren van de leefomgeving in hun wijk.

Bij de multifunctionele en culturele locatie van The Movement in Roermond was donderdag 3 april een jaarlijkse avond waarin alle wijkorganisaties, maatschappelijk partners (zoals Vijf) en wijkregisseurs van de gemeente samenkwamen. Uiteraard was wethouder Felix van Ballegooij ook van de partij.

De avond ging over het wijkgericht werken: het aansluiten op de behoeften en kansen in de wijken en kernen van de gemeente. Daarnaast was de samenwerking onderwerp van gesprek. Tijdens de avond werd niet alleen gepraat, maar ook actief aan de slag gegaan met een aantal vraagstukken zoals 'wat is het allerbelangrijkste voor onze wijk?' en 'wie hebben we nodig om dit voor elkaar te krijgen?'.

De avond was daarmee niet alleen informatief, maar ook inspirerend. Jo Vestering (voorzitter wijkraad Herten) antwoordde op de vraag wat hij van de avond vond met het kort maar krachtige antwoord "heel vruchtbaar". Andere aanwezigen gaven aan dat het belangrijk is om als wijkorganisaties van elkaar te leren en om binding met elkaar te houden.

Rol van de wijkraden

Wijkorganisaties kennen hun wijk goed en hebben een goed zicht op wat hun medebewoners graag anders in de wijk zien. Hun actieve betrokkenheid is onmisbaar bij het wijkgericht werken. Naast deze jaarlijkse wijk-overstijgende bijeenkomst zijn er meerdere keren per jaar per wijk gesprekken. In deze gesprekken met wijkorganisaties en professionele partners (zoals woningcorporaties, gemeente, Vijf en politie) staat de wijk centraal en wordt gekeken wat nodig is voor de inwoners van die wijk. De wijkpartners overleggen vervolgens welke maatregelen ervoor kunnen zorgen dat het leven in die wijk wordt verbeterd. De partners besluiten samen waarmee aan de slag wordt gegaan in die wijk. Die acties komen op de wijkagenda, waarin de belangrijkste thema's, doelen en acties voor de ontwikkeling en verbetering van een wijk worden vastgelegd.

Betrokkenheid en samenwerking

De avond benadrukte niet alleen de kracht van samenwerking, maar ook de waarde van lokale betrokkenheid.

"De bijeenkomst met de wijkorganisaties was zeer constructief. Het is fijn om te zien hoe betrokken onze dorps- en wijkraden zijn bij Werk aan de Wijk! Ik kijk uit naar de voortzetting van deze samenwerking en de positieve impact die we samen kunnen realiseren."
- Wethouder Felix van Ballegooij

Heeft u interesse in wat u voor uw wijk of wijkorganisatie betekenen kan? Kijk op wijken en buurten in Roermond voor meer informatie.