Sanne Vilters legt met behulp van Nuna Phoenix aan de leerlingen van het ROER College Schöndeln uit hoe een zonneauto werkt. Deze zonneauto is wereldkampioen geworden in Australië en Zuid-Afrika en heeft ook een wereldrecord op haar naam staan. Foto: Brunel Solar Team.
"Op de middelbare school is mijn interesse voor technologie ontstaan", legt Sanne uit. "Daarom is het erg gaaf dat ik nu Team Captain mag zijn van een zonnerace team. Ik vind het bijzonder om vandaag terug te zijn bij mijn oude school, om hier de nieuwe generatie te kunnen inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie."
Het Brunel Solar Team bestaat uit elf gepassioneerde studenten van de TU Delft. Zij ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto, waarmee zij vervolgens meedoen aan zonneraces wereldwijd. Sanne heeft net haar bachelor Industrieel Ontwerpen afgerond en is nu actief als Team Captain van het Solar Team. Zij zorgt ervoor dat de dynamiek binnen het team van goed niveau blijft en dat iedereen zijn of haar sterke punten kan laten zien binnen dit team.
Teamwork
Bij het ROER College Schöndeln heeft Sanne samen met een aantal andere teamleden hun zonneauto, Nuna, laten zien aan de huidige leerlingen van de school. Eerst werd er in een presentatie verteld waar het team om draait en wat er allemaal komt kijken bij de bouw en ontwikkeling van een zonneauto. "Naast het technische aspect is de samenwerking binnen het team ook erg belangrijk", vertelt Sanne. "Daarom werken wij vijf dagen per week fulltime met elkaar samen, zodat we helemaal op elkaar ingespeeld raken voordat de race begint." Vervolgens kregen de leerlingen de kans om een zonneauto van dichtbij te kunnen bekijken en al hun vragen uitgebreid te laten beantwoorden.
Wereldkampioen
Dit jaar zal het team deelnemen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Na zeven keer de winst behaald te hebben in Australië, zal het team tijdens deze achtdaagse race weer haar uiterste best doen om voor de vierde keer de overwinning uit Zuid-Afrika mee naar huis te nemen. De route van ongeveer 4000 kilometer loopt dwars door het land, van Johannesburg naar Kaapstad.